Klet batič
Malvazija, Batič
Letnik 2021. Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je fina, natančna, dišeča, kot rožica. Po cimetu, belem cvetju, marelicah, žajblju. V ustih je suha, z zmernimi zrelimi kislinami ter oljnato teksturo in polnega okusa. Kompleksna cvetica se ponovi tudi v ustih in se razširi po vseh ustih.
Klet RONK
Select Grigio, Ronk
Letnik 2020. Vino, ki v vsakem trenutko kaže lastnosti izbranega in dozorelega grozdja na najboljših legah. Posebej skrbno donegovano v kleti. Tipična barva dozorelega grozdja sivega pinota: čebulna, z odtenki lososa. Izstopa prijeten intenziven in fin vonj po zrelem sadju, citrusih , pečenem jabolku in zreli hruški. Prepletajo se z vonjem po poljskem cvetju in zrelih marelicah.
Klet RODICA
Ekološka malvazija, Rodica
Letnik 2019. Vino je intenzivno zlato rumene barve in nas pri vonju preseneti z aromami, ki segajo vse od vanilje, akacije, breskev, grenivk ter poljskega cvetja do nežnih sladkobnih začimb. V telesu je vino srednje bogato s prijetnim sadnim telesom in nežnim mineralnim pookusom.
Ekološki Cuvée Truške, Rodica
Letnik 2015. Vino je rubinasto rdeče barve z bakrenim odtenkom, ki nakazuje že skoraj arhivsko starost te zvrsti refoška, merlota in cabernet sauvignona. V vonju zaznamo bogate arome zrelih in prezrelih rdečih sadežev (sliva, ribez, višnja) ter marmelad in džemov, ki jih nadgradijo note lesa začimb in zelišč. Pridih eteričnosti izkazuje daljše zorenje v lesenih sodih.
Klet MANSUS
KLET POLIČ
Ekološki Refošk Malavita, Polič
Letnik 2014. Ekološki Refošk je harmoničnega okusa z izrazito sočnostjo in zaokroženimi tanini, intenzivno temno rdečo barvo in višnjevo aromo, kar je plod pazljivega ročnega obiranja te avtohtone Istrske sorte grozdja. Vino je fermentiralo s pomočjo lastnih kvasovk ter zorelo v hrastovih barrique sodih. Donegovano je skladno s HADO znanostjo ter starodavnimi tradicionalnimi praksami.
KLET GUŠTIN
Malvazija Premium, Guštin
Guštinova Malvazija zrela Premium 2016 ima čudovito cvetico, svežino, sadnost in dolg struktuiran po-okus. Obiramo maksimalno zrelo grozdje z že rjavimi peškami in peclji. Grozdje zmeljemo v kleti in ga maceriramo do 5 dni. Vino zori eno leto v hrastovih barik sodih na lastnih finih drožeh, ob tedenskem mešanju in z minimalnim dodajanjem žvepla. Iz vina odstranimo fine droži in ga pretočimo v Inox sode, kjer zori še eno leto. Nato vino ustekleničimo in ga pred prodajo hranimo v kleti še nadaljnih 9 mesecev.
Merlot, Guštin
Guštinov Merlot zrel Premium ima izredno kakovost, sadnost in enkraten okusa struktuiranega dozorjenega vina. Grozdje dozori na 60 let starih trtah. Obira se maksimalno zrelo grozdje z že rjavimi peškami in peclji. Grozdje sorte merlot zmeljemo v kleti in maceriramo do 21 dni. Vino zori eno leto v hrastovih barik sodih na svojih finih drožeh. Mešamo ga z minimalnim dodajanjem žvepla. Nato vino pretočimo in odstranimo fine droži. V nadalje vino zori še eno leto v Inox sodih. Nato vino ustekleničimo in ga pred prodajo hranimo v kleti še dve do pet let.
KLET DE ADAMI
Pinela, De Adami
Letnik 2019. Ena izmed najstarejših vipavskih vinskih sort, bolj ženstvena od zelena, vendar nič manj zanimiva, sveža, priljubljena že stoletja. Tudi Pinelo odlikuje nežna svetlo zelenkasto rumena barva, dokaj intenzivna cvetlica, v kateri se znajdejo najrazličnejše cvetne in sadne zaznave, predvsem po citrusih in breskvah. Okus Pinele zaokrožajo prijetne sveže kisline, ki v harmonično telo povežejo tudi druge poteze tega plemenitega vina. Zaradi svoje izrazite pitnosti je Pinela dobra spremljevalka domačega pršuta, pa tudi drugih mesnih jedi, rib in jedi z morskimi sadeži.
Merlot barrique, De Adami
Letnik 2004. Tudi Merlot barrique je eno najprijetnejših vin iz te kleti. Njegova barva nas očara s češnjevo rdečimi odtenki in škrlatnim odbleskom, njegov vonj pa je dokaj intenziven, bogat, predvsem sadni in začimbni. V cvetici se odpirajo vonji po gozdnih sadežih, zrelih slivah, pa tudi po vrtnicah. Vino je suho, toplo, okusno in harmonično, srečujemo lahko celo paleto terciarnih zaznav, značilnih za staranje v lesenih sodih. Njegovo telo je polno in krepko; ima veliko suhega ekstrakta in če ga bomo postregli k prekajenim suhomesnatim izdelkom, bo doživetje tega vina še lepše. Letnik 2004.
Modri pinot, De Adami
Letnik 2010. Vrhunsko suho rdeče vino očara vsakogar, ki rad poseže po lažjih rdečih vinih. To je brez dvoma eden najodličnejših Modrih pinojev Vipavske doline, saj se s svojima cvetico in vonjem, predvsem pa okusom po svežih gozdnih sadežih, hitro prikupi ljubiteljem vina. Sorta, ki sicer slovi po svoji muhavosti, se v kleti Zaloščan izkaže s svojo harmoničnostjo, ta pa se rada druži z jedmi tradicionalne vipavske kuhinje, pa tudi številnimi drugimi lažjimi mesnimi jedmi. Letnik 2010.
KLET CIGOJ
KLET PLAHUTA
Cipro, Eko vina Plahuta
Letnik 2017. Posebno vino iz sorte, ki je skoraj izumrla. To je stara sorta Rdečega muškata, ali kot mu po domače rečemo – Cipro. Naš je poseben, ker je staran v lesenih sodih, trgatev pa poteka, ko je grozdje že uvelo. Tako dobimo močno desertno vino, ki že spominja na liker.
KLET ŠTOKA
Carsus, Štoka
Letnik 2015. V zgodovino je Kras vstopil z rimskim imenom Carsus. Beseda je starodavnega izvora in izhaja iz korena kara, kar pomeni kamen. Le ta je sestavljen iz sort Cabernet Sauvignon, Merlot in Teran. Temno rjavo-rdeča barva, ki se prepleta in harmonično zliva z vonjem plemenitega hrasta v katerem je vino zorelo 5 let in več. Odlično svežino mu daje teran.
Izbrani teran, Štoka
Letnik 2020 iz sorte Refošk na Krasu pridelujemo vino Teran. Na značaj tega vina močno vpliva kraška rdeča prst Terra-rossa. Po starih zapisih sodeč je Teran slovel že v rimskem času kot vino z zdravilnimi lastnostmi. Sladokusci si ga najraje privoščijo s kraškim pršutom, suhomesnimi izdelki ter poleg rdečega mesa.
KLET KRMAC
Rumeni muškat Giovanin, Krmac
Letnik 2017. Tradicionalno aromatično vino, katerega vonj nas spominja na limono, travniške cvetlice in rahlo medeno noto. V ustih se prijetno uravnovesita sladka mehkoba in citronska svežina, pridobljena s 24-urno maceracijo, tipično rahlo grenki tanini se tako raztopijo in podaljšajo užitek požirka. Lahko ga uporabimo kot aperitivno ali desertno vino.
Oro nero cuvee, Krmac
Letnik 2016. Vinifikacija je potekala sortno, 30 dni kontolirane maceracije, 3 leta ležanja v rabljenih hrastovih barik sodih. Veliko rdeče vino intenzivno rubinasto rdeče barve se sklada s simfonijo vonjav, ki gredo od rdečega zrelega sadja (višnje, borovnice, češnjeva marmelada), do palete začimb, kjer prednjačijo vanilja, kava, kakavove note in poper. V ustih okusimo žametne tanine ter mineralnost, ki vinu daje značilnost terroir-ja. Okus je obstojen in mehak, eleganten in topel.
Syrah, Krmac
Letnik 2016. Grozdje je bilo po trgatvi 10 dni macerirano, nato je vino zorelo 2 leti v rabljenih hrastovih barik sodih. Vino je češnjevo rožnate barve in cvetica je izredno sadno izražena, pri kateri prepoznamo vonj po borovnicah, v ozadju tudi vonj po slivi. Zaradi lesa nas na aromi spominja tudi na temno čokolado, črni poper, mentol in mleto kavo. Okus je skladen z aromo vina, zaznamo tudi blago mineralnost, prav tako sadnost ter prijetne tanine. Vino je harmonično.
KLET SARTORI
Refošk Gallus, Sartori
Letnik 2018. Vino je intenzivno rubinaste barve z izrazitimi vijoličnimi odtenki, ki so v njegovi mladosti še bolj poudarjeni. V vinu nas vedno znova navdušuje izredno kompleksna in intenzivna cvetica po robidnicah, malinah in borovnicah. Zaznamo tudi črni poper grafitne note.
KLET NA HRIBU
KLET KLENART
KLET BESEDNJAK
KLET CULTUS
SANTOMAS
refošk, santomas
Barva je neprosojna, rubinasta. Cvetica je dozorela, sočna, srednje poudarjena, kompaktna, pestra in zelo posebna. Črni sadeži, poper, katran, dim, les je čudovito vtkan. V ustih je suho, krepko, srednje visokih taninov in višjih zrelih kislin. Okus v ustih je intenziven, razkošen. Vino s stamino, dolgega okusa. Dolgoživo in kompaktno.
CABERNET SAUVIGNON, SANTOMAS
Barva je neprosojna, vijolična. Cvetica je srednje poudarjena, mladostna, vabljiva. Bolj po zrelem temno rdečih, kot črnih sadežih, z lepim dimastim, poprastim slojem. V ustih je suho, tanini so zmerni zreli, kisline višje, telo krepkejše. Zelo lepo zastavljen cabernet, brez presežkov, kjer vse stoji. V Sloveniji je mnogo poklicanih, a malo izbranih cabernet sauvignonov. Tale je med njimi.
Steras
Malvazija Saurin Hills, Steras
Barva je nežna limonasto rumena. Cvetica je živahna, aromatična, mladostna in jasno sortno izražena. Zaznati je marelice, ananas, grenivko, lep sloj suhih začimb. V ustih je vino suho, kisline zmerne, telo krepkejše. Z obilico okusa, ki se lepo razpelje po ustih. Očitna sprememba sloga v kleti, ki zagovarja jasne definicije. Verjetno najboljša malvazija iz te kleti do zdaj in ena boljših pri nas.
BOLONJA, STERAS
Letnik 2020. 20 mesecev fermentiramo v hrastovih sodih.